Energie zuinig koken

Energie zuinig koken klinkt heel simpel, maar hoe kan je nu echt energie zuinig koken? Op deze pagina hebben we 10 enorm makkelijke tips waarin jij in no-time energie kan besparen.

Efficiënt & zuinig

Koken op inductie gaat sneller dan eender welke andere verwarmingswijze. Zo duurt 1 liter water aan de kook brengen op inductie ongeveer 3 minuten, op vitrokeramisch duurt dit 7,5 minuten en op gas bijna 5 minuten. Inductie is ook heel goed regelbaar, omdat minder intensiteit van de kookplaat onmiddellijk zorgt voor minder warmteontwikkeling in het kookgerei.

ELEKTRISCH OF GAS?

Koken op gas was jarenlang het goedkoopst. Dit veranderde door de stijgende gasprijs en het feit dat meer en meer gezinnen hun eigen energie opwekken via zonnepanelen. Koken op inductie scoort nu het best. Omdat je er tot 25% energie mee bespaart ten opzichte van een elektrisch fornuis en tot wel 50% in vergelijking met een gasfornuis.

1. PASSENDE KOOKPOTTEN EN PANNEN

Gebruik het juiste formaat kookpot en bakpan voor jouw fornuis. De bodem van je kookgerei moet gelijk zijn aan de kookzone. Het verschil is liefst kleiner dan 4 centimeter. Zo verlies je zo min mogelijk energie en gaan je potten en pannen langer mee.

2. GEBRUIK EEN DEKSEL

Ga je koken in je kookpot? Gebruik dan altijd een deksel. Eens je vocht aan de kook is kan je je vuur ook verlagen naar een lagere stand tot een zacht koken. Door deze tips te combineren zal je al snel tot 60% energie besparen.
Extra besparing met dubbelwandig deksel

3. WEES ZUINIG MET WATER

Groenten onder water zetten om ze te koken? Hoeft helemaal niet. Net genoeg water om stoom te generen tijdens het volledige kookproces is voldoende. Door minder kookvocht weg te gieten hou je ook meer vitamines en mineralen over.

4. ONTDOOIEN EN AFKOELEN

Laat diepgevroren producten ontdooien in de koelkast. Dat verlaagt het energieverbruik. Het omgekeerde geldt ook: laat restjes afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Zo vermijd je een plots temperatuurverschil, waardoor je koelkast harder moet werken.

5. ZET RESTWARMTE IN

Tijdens het koken of bakken kan je de restwarmte van je oven en kookplaten gebruiken. Schakel het fornuis al uit even voor het gerecht perfect gaar is. Het zal zachtjes verder garen. Zo bespaar je toch nog een beetje extra energie.

6. BEREID EENPANSGERECHTEN

Wokken is een supermethode, omdat het zo snel gaat. Ook stoofpotjes, ovenschotels, risotto, quiche, pizza en maaltijdsoepen zijn slimme keuzes omdat je maar één pot, pan of enkel de oven nodig hebt.

7. INVESTEER IN DEGELIJK KOOKGEREI

Kiezen voor kwalitatief kookgerei loont. Potten en pannen van mindere kwaliteit en beschadigde of kromgetrokken bodems geven energieverlies. Ze maken het bereiden ook moeilijker en dus minder aangenaam.

8. KOOK WATER IN DE WATERKOKER

Heb je een grotere hoeveelheid kokend water nodig? Gebruik dan je waterkoker. Die heeft geen doorkooktijd nodig en slaat meteen af zodra het water kookt. hierdoor ben je energie zuinig aan het koken

9. GEBRUIK HET JUISTE FORMAAT KOEKENPAN

Of je nu vlees, vis of groenten gaat bakken, zorg dat je het juiste formaat van bakpan gebruikt. Als je slechts een zeer kleine hoeveelheid ingrediënten in je bakpan gaat gebruiken heeft geen nut om een bakpan van 32cm te gaan verwarmen hiervoor. Het zal je energie besparen door een kleinere pan te gebruiken en je bent ook sneller klaar.
Ontdek onze pannen

10. BEWAAR VACUÜM

Is er nog wat over van je heerlijke maaltijd? Bewaar het in je koelkast, in vacuümzakken of -dozen. Zo blijft de inhoud tot vijf maal langer goed. En kan jij lekker een restjesdag houden met overschotjes die nog steeds vers smaken.